Saturday, April 11, 2009

Pesach

A Pészach nem csak ezért jó, mert kivonultunk Egyiptomból (bár ahogy valaki felhívta a figyelmemet a Széder este folyamán, arról is vidám dalokat tudunk énekelni, hogy „a fáraó szolgái voltunk”…)
Hanem azért is, mert az ember legalább egy évben egyszer igazán alaposan kitakarít, miközben persze rengeteget lehet stresszelni, hogy jaj-jaj, kész leszek-e, meg persze lehet versenyezni is, hogy ki csinál többet, és jól meg is lehet betegedni ilyenkor, de ez mondjuk a nem annyira jó rész.
Viszont ilyenkor egy hétig viszonylag kevés szemetet eszünk, és az határozottan pozitív. Szerintem a legjobb kaja a pészachi, legalábbis az olyan helyeken, mint pl. Budapest, ahol nem lelhető fel a közértekben minden elképzelhető dolog pészachi kivitelben. Ilyenkor minden természetesebb, s az klassz.


Pesach is good not only because we came out of Egypt (althought as someone pointed out at the Seder night we can sing wonderful happy songs about how “we were slaves to pharao” as well...)
But also becaues our houses get really really clean at least once a year. The process of cleaning beyond clean gives us all a great opportunity to stress and to see who can do more; and of course to get sick too, but that’s the less good part.
But at this time of year we also have an opportunity to eat less junk than we usually do. And this is definitely a good thing, ain’t it. At least at places like Budapest, where not everything and anything is available in a kosher for Pesach version. Everything is more natural. And i like that.

No comments:

Post a Comment